Articly.ai

המדריך השלם לבחירת דיאטנית

המדריך השלם לבחירת דיאטנית

“אלוהים. תן לי קפה בשביל לשנות את הדברים שביכולתי לשנות, יין בשביל הדברים שאין ביכולתי לשנות, ואת החוכמה להבדיל בין השניים.”

אנחנו כאן לעזור לכם להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי, ללמוד איך להנות מהקפה וגם מהיין, וכל זה- ממש לא ברומו של עולם. המדריך השלם לבחירת דיאטנית: איך לבחור כשבוחרים, מהי פילוסופיה דיאטטית וכיצד לצאת מנוצחים מהתהליך. שנתחיל?

המדריך לבחירת דיאטנית

דיאטנית, קווים לדמותה

אז מה זה בכלל דיאטנית? 

תוקף סמכותו של הדיאטן או דיאטנית, נמצא בכפוף לקריטריונים שהגדיר החוק להסדרת העיסוק במקצועות הבריאות, לפיו נקבע שתהליך ההסמכה מותנה בתואר במדעי התזונה בשילוב התמחות במוסדות הציבוריים השונים, וכמו כן השתלמויות באופן שוטף. דיאטנית היא למעשה מדריכת תזונה, המלווה ומעודדת באופן אישי וייחודי כל אדם בהתאם למטרותיו ויעדיו. 

השירות הדיאטני מתמחה בנושאים רבים ומגוונים החל מפוריות, הריון והנקה, בריאטריה, אונקולוגיה והפרעות אכילה, ועד לספורט, צמחונות וטבעונות, סוכרת ואכילה בררנית. הייעוץ מביא בתוכו שיקולים של גיל, משקל, סדר יום והרגלי אכילה, כאשר הדיסציפלניה משתנה מאדם לאדם.

למה צריך דיאטנית?

למרות המודעות הגבוהה שמביאה איתה המהפכה הטכנולוגית של המאה ה-21, נראה כי הטרנד הבריאותיסטי אינו מהווה השפעה ממגרת על מגיפת ההשמנה אשר הוכרזה כמגיפת המילניום. 

השלכותיה הרבות של המגיפה בהיבט הכלכלי, הנפשי והגופני הן הרסניות, וכיום השמנת-יתר נחשבת לבעיה הבריאותית החמורה ביותר בעולם המערבי. 

במציאות כמו שלנו המאופיינת לרוב באורח חיים יושבני, בשגרה לחוצה הזוכה למענה זריז וזול ברשתות מזון מהיר, ובתרבות אכילה המקדשת שפע – כמעט בלתי אפשרי לחמוק מן העיסוק באוכל ונגזרותיו, לכאן או לכאן. 

התכתיב החברתי דוחק בנו לקיים שגרת חיים בריאה, המבטיחה בין היתר את הגזרה המושלמת, ומנגד המזונות הנגישים לנו הם עתירי שומן ומאכלים רבים מחביאים בתוכם סוכר מבלי שבכלל נבחין בכך. 

הפער בין הרצוי למצוי יכול לגרום לבלבול רב ושירותיה של דיאטנית יכולים לתרום רבות לכל אחד. ישנן מספר סיבות נפוצות וספציפיות בשמן ניתן לראות אנשים מחליטים להתחיל את התהליך בליוויה של הדיאטנית:

דיאטנית בשביל הרזיה והשמנה

1. הרזיה והשמנה

במאי האחרון, ההסתדרות הרפואית בישראל ביחד עם החברה לחקר וטיפול בהשמנה, קבעו כי  ההשמנה היא מגיפה כרונית לא כשל התנהגותי. בניגוד לעמדת ההסתדרות, איגוד רופאי הציבור רואים בהגדרה זו התנערות מוחלטת מאחריות, משום שהשמנה כלשעצמה אינה מהווה מחלה, אלא מהווה את תגובת הגוף לצריכה עודפת של קלוריות וחוסר בפעילות גופנית. הגדרת ההשמנה כמחלה, מטשטשת את ההבנה שהאפשרות לשינוי נמצאת בידיים שלנו. 

השמנה נמדדת על ידי עקומת BMI אך יכולה להיות מוגדרת גם באופן סובייקטיבי על ידי דימוי ותפיסה עצמית. 

היא מהווה גורם סיכון בריאותי למחלות כגון סוכרת, שבץ, דלקת מפרקים ניוונית וסוגי סרטן שונים. לטיפול ישנה חשיבות רבה;
מדובר במצב הגורר קשיים חברתיים, הערכה עצמית ירודה והסתגרות. בקרב מי שמחפש דיאטנית מסיבות של השמנה, התהליך הוא בעל חשיבות עליונה ומשנת חיים בהיבט הגופני והנפשי כאחד. 

כמו כן, טיפול דיאטני בקרב אנשים שעברו/יעברו תהליך בריאטרי (קיצורי קיבה), מהווה מסגרת מועילה וטובה. ראשית, דיאטנית מסייעת בכל הידע הדרוש לפציינט על מנת לקבל את ההחלטה הנכונה. 

הכנה תזונתית טובה הוכחה כמשפרת סיכויי הצלחה בטווח הקצר והרחוק. שילוב של דיאטנית כחלק מהתהליך עוזר לשמור על רצף, עקביות והתמדה. 

בצד השני של הסקאלה, עם רצון שאולי יפתיע את חלקכם, נמצאים אלו שרוצים לעלות במשקל: ברוכי-גנטיקה מאוד ספציפית, הזוכים להערות רבות באשר לתעלומת האוכל שנעלם בתוך גופם. 

בשל הקושי הרב שלהם לעלות במשקל, גם אכילה לא מבוקרת של ג’אנק אינה עוזרת להם, ותהליך ההשמנה מאתגר עבורם בדיוק כמו תהליך ההרזיה בקרב מי שמנסה לרדת במשקל. נראה כי דיוק הוא מילת המפתח עבור שני צידי המטבע.

דיאטנית בשביל ספורטאים

2. ספורטאים

קבוצה נוספת המבקשת את עזרת השירות הדיאטני הם הספורטאים.
החל בחובבי ריצה לא מקצועיים, מתאמני חדר-כושר שמחפשים להתחטב, וכלה בספורטאים מקצועיים המקדישים זמן רב לשגרת אימונים מפרכת.
קבוצה זו למעשה צריכה לבחור דיאטנית קלינית המתמחה בספורט, בעזרתה אפשר לבנות תוכנית יעדים פרטנית המתאימה אישית לספורטאי/ת וצרכיו/ה.

בניית תפריט נכון (תזונת כושר) הוא אחד הדברים החשובים ביותר בתוך התוכנית האישית. הקפדה על תזונה בקרב אוכלוסיה זו היא עניין מכריע כמסייעת מפני פציעות, מניעת חוסרים ומצבי החלשות. כמו כן, בניית שריר בהתאם ליעד האישי של כל אחד מושתתת על תזונה. 

דיאטניות מובילות בטבעונות

3. בריאות, טבעונות וצמחונות

בשנים האחרונות ישנה עלייה ניכרת במה שהיה נראה כמו טרנד חולף, אולם הטבעונות הצליחה לבסס את מעמדה אל מעבר לאפיזודה זמנית, וכיום ישראל נחשבת למדינה עם אחוז הטבעונים הגבוה בעולם, אשר עומד על כחמישה אחוזים מכלל האוכלוסייה. אל נתון זה מצטרפים בין שמונה לעשרה אחוזים של צמחונים, ועוד ארבעים אחוזים מדווחים על הפחתה בצריכת מזון מהחי.  

לאחר התאוצה שתפסה הטבעונות בעקבות הרצאותיו של גארי יורופסקי ופרויקט “קירות שקופים”, אל הגל המוסרי והאידיאולוגי מצטרפת הזווית הבריאותית של הבחירה בטבעונות. מחקרים רבים החלו להצביע על הקשר בין טבעונות ומניעת מחלות, וכמו כן על הקשר בין אכילת בשר ותחלואה. השילוב בין מוסר ובריאות תרם רבות לשינוי התפיסתי, דבר אשר השפיע ישירות על תעשיית המזון. 

בשנת 2017 מגזין “ווג” הכתיר את הטבעונות כטרנד החם ביותר בתעשיית החתונות.
מדובר בשנה בה הטבעונות נכנסה ללב המיינסטרים ויותר ויותר מסעדות וחברות מזון החלו לשווק ליין מוצרים טבעוני, ביניהם בן אנד ג’ריז שהוציאו גלידות טבעוניות המיוצרות מחלב שקדים, פיצה דומינוס ופיצה האט שהחלו לשווק גבינה טבעונית ואפילו מקדונלד’ס השיקה בורגר טבעוני שכיום ניתן למצוא בפינלנד ושבדיה. 

קבוצה זו מגיעה לדיאטנית ממספר סיבות: ראשית, ישנם אנשים המחליטים לנסות טבעונות ממניעים מוסריים, אך הידע התזונתי שלהם לוקה בחסר והם זקוקים להכוונה מקצועית. 

סיבה נוספת, מתייחסת לטבעונים וצמחונים המחזיקים בידע תזונתי מסוים אך מגיעים לבחור דיאטנית מתוך סיבות אחרות בשמן הם זקוקים להכוונה. כמו כן, לצד הטבעונים והצמחונים ישנה קבוצת אנשים בעלת תופעות גופניות מציקות ומצבי חולי שברצונם לשנות את אורח חייהם ולהביא לשיפור במצב הקיים על ידי תזונה צמחית.

4. אנשים בעלי רגישויות/ אי סבילות למזון ומגבלות תזונתיות

בדומה לטבעונות, בדיקות רגישות למזון הפכו גם הן לטרנד פופולרי במיוחד. הגישה מתיימרת להוות פתרון לבעיות סומטיות שונות ונחשבת לצעקה האחרונה בעולם הדיאטות. איך זה עובד? תמורת סכום כסף מסוים, תוכלו לערוך בדיקה בה כמות נוגדי הIgG אשר יופיעו, יצביעו על המזונות אליהם הגוף רגיש. על אף שאמיתות הבדיקה עדיין נבדקת, יש המדווחים על שינוי משמעותי בתחושת עייפות, כובד, נפיחות, כאבי בטן, גזים ואפילו מיגרנות.  

במקביל לטרנד הנחקר, רגישות ללקטוז וצליאק (רגישות לגלוטן) נצפים יותר משדווח על כך בעבר. אי סבילות ללקטוז נגרמת בשל חוסר באנזים בשם “לקטאז”. תסמיני הרגישות מאופיינים בבחילות, כאבי בטן, גזים, בקיצור- שמח.  

הצליאק, היא מחלה אוטואימונית הנגרמת מרגישות לגלוטן. אין מופע אחיד של תסמינים אולם רוב הצליאקים מדווחים על עייפות, שלשולים ופריחה.  

 עבור אלו המאובחנים עם רגישות, וגם עבור מי שמאבחן את עצמו עצמאית על סמך תגובות שליליות של הגוף למאכלים מסוימים- תזונה עשירה, בריאה ומגוונת יכולה להיות קשה ונתקלת במצבים של חוסר רעיונות ואפשרויות. כמו כן, גם כאן יש מי שמחפש דיאטנית בשביל לקבל רעיונות, תחלופות והכוונה, ויש מי שמגיע מסיבה אחרת שאינה קשורה ברגישות, למשל סוכרת או השמנה, אך משום הרגישות הקיימת, הדבר הנכון יהיה לבחור דיאטנית המתמחה בצליאק ורגישויות.

דיאטנים בשביל הפרעות אכילה

5. הפרעות אכילה ואכילה בררנית

זה לא סוד שכולנו מתעסקים באוכל. משחר האנושות בני אדם למדו לתור אחר אוכל כאשר פעולת החיפוש דרשה יותר הוצאת אנרגיה מאשר מה שסיפק המזון שנמצא בחיפושים. 

לאורך השנים, החל להתערער מאזן הכוחות בין כמות נמוכה של הכנסת אנרגיה לגוף לעומת כמות גדולה של הוצאת אנרגיה. המיתוס החברתי מעודד אותנו מצד אחד לקנות פיינט של גלידה כשעובר עלינו יום לא טוב, ומצד שני מקדש את הרזון ומעמיד אותו כביטוי אינדיקטיבי ליופי, הצלחה והישגיות. יתרה מכך, עצם הזמינות הגבוהה של שוקולדים וחטיפים מהווה פתרון קל ונגיש להורים שילדיהם עכשיו צורח ומשתטח במרכז הקניון. הפתרון המהיר בהחלט מתבקש במידת מה, אך משמר את המיתוס החברתי שיוצר אצלנו חיבור בין רגשות ואוכל. ילד בוכה שמקבל פסק זמן או גלידת שוקובו, מבין שלרגשות יש את הכוח לגרום לעוגייה (או שתיים) להופיע. 

החיבור בין אוכל ורגש הולך ומעמיק, ואם למדנו כילדים להתנחם דרך אוכל, ברבות השנים אנחנו לומדים איך להפוך את האוכל לצינור לכל קשת הרגשות המתקיימת בנו- אוכלים מתוך לחץ, שמחה, אוכלים כי עייפים, אוכלים כדי ליצור מכנה משותף באירוע חברתי מרובה אנשים, אוכלים כפרס לעבודה קשה שעשינו… חשוב לדעת שלא כל אכילה המשלבת רגש או התעסקות באוכל הן בהכרח הפרעת אכילה.

בשנים האחרונות העיסוק במשקל ומראה חיצוני הולך וגובר כתוצאה ישירה של אידיאל הרזון. ההתעסקות במראה והקשר בין משקל ל”אושר”, מובילים לעלייה בשכיחות הפרעות האכילה. הפרעת האכילה מופיעה בגילאים צעירים יותר ויותר בקרב שני המינים, כאשר הסיבות העיקריות הן השפעות תרבותיות (לחץ חברתי ומסרים בתקשורת) והשפעות פסיכולוגיות- הצורך להרגיש שליטה מתבטא דרך הניסיון לשלוט במשקל הגוף. כיום נחשבת ההפרעה להפרעת OCD. הטיפול בהפרעות אכילה הוא בעל סיכויי הצלחה טובים מאוד. כיום, נהוג להסכים על טיפול רב מקצועי המשלב טיפול פסיכולוגי וטיפול דיאטני במקביל.

באשר לאכילה בררנית, בררנות היא חלק טבעי וחולף בהתפתחות הילד, היא אפילו נפוצה מאוד. אך מה קורה כשאינה חולפת? אין הגדרה ברורה לבררנות מבוגרים. עבור הבררנים, האכילה יכולה להיות מלווה בתהליך של פחד או חרדה ממשיתבעוד ששאר המבוגרים מסוגלים לשנות את הרגלי והעדפות האכילה שלהם, האכילה הבררנית דורשת סבלנות, אמפתיה ועקביות. גם כאן ישנה חשיבות לטיפול משולב, המאפשר לרכוש כלים רגשיים ופרקטיים כאחד.

אז איך לבחור דיאטנית?

שאלה מצוינת. יש מספר דברים חשובים כאשר מחליטים לבחור דיאטנית ולצאת דרך. קודם כל, חשוב שנדע מהם המטרות והרצונות אליהם אנחנו שואפים. גם להגדיר יחד עם הדיאטנית את המטרה, זו מטרה. 

נחפש תהליך. כיצד נאיץ אותו? לא נאיץ אותו. החל מרגע החיפוש למעשה יצאנו דרך. חשוב לקרוא על הדיאטנית, על הגישה שלה לטיפול, על הנושאים בהם היא מתמחה וכמו כן על מיקומה הגיאוגרפי – כך שגם אם נחליט על טיפול אונליין, במידה ונשנה את דעתנו האפשרות להפגש פרונטלית תהיה זמינה ונגישה עבורנו. אין מה למהר להחליט, או במילים אחרות- הדרך הארוכה ביותר, היא הקצרה ביותר. 

כימיה. תחושת חיבור לדיאטנית היא הכרחית מאוד ובעלת השפעה עמוקה ורבה על התועלת שאנחנו יכולים להפיק. לכל דיאטנית יש פילוסופיה דיאטטית המהווה את ראיית העולם שלה באשר לתהליך ודגשיו העיקריים. החיבור האישי מתעלה על תחומי ההתמחות של הדיאטנית ולהיפך- אם לא כל כך התחברנו לגישה של הדיאטנית, או משהו בשיחת טלפון לא ממש זרם לנו, לא נתחיל תהליך איתה רק משום שהיא מתמחה בנושא בשמו החלטנו לחפש דיאטנית. דינמיקה טובה עם הדיאטנית תאפשר לנו להרגיש בנוח ולקחת חלק פעיל בתהליך מבלי להתבייש לתקשר את התחושות שלנו.

סוגי התמחויות של דיאטניות

איזה סוגי התמחות של דיאטניות יש?

הרזיה ואכילה רגשית – התמדה בתהליך הרזיה מתון ומבוקר מהווה אתגר גדול. התלות הגדולה והמהירה שמתפתחת במאכלים עתירי שומן וסוכר, והימצאותם בהישג יד מתמיד- לא הופכים את זה לקל. דיאטנית המתמחה בהרזיה ואכילה רגשית תתאים לך תוכנית אישית והגיונית עבורך, תוך הקניית ידע וכלים למצבים של ירידה במוטיבציה. כלים אלו יאפשרו את הסדרת מערכת היחסים עם האוכל. 

גסטרו, בריאטריה ומחלות אוטואימוניות– דיאטנית קלינית המתמחה בבעיות עיכול, תעזור בבניית יסודות תזונתיים שמטרתם לשפר את איכות החיים והתחושה הכללית הנלווית לאכילה. תחום התמחות זה הוא לעזור לאנשים בעלי מחלות מעי כמו קרוהן, קוליטיס, רגישות ללקטוז וצליאק , וכן למצבי רפלוקס, כבד שומני, בקטריות ותסמונת השחלה הפוליציסטית. 

ספורט– החשיבות של פעילות גופנית כחלק מאורח חיים בריא היא בגדר אקסיומה. תזונה נכונה המותאמת אישית על ידי דיאטנית ספורט, מהווה חלק בלתי נפרד בהשגת התוצאות המבוקשות. הדיאטנית בונה תוכנית בהתאם לאופי הפעילות הגופנית ומטרותיה. 

הפרעות אכילה– לדיאטנית בעלת התמחות בהפרעות אכילה יש רקע וניסיון ברגישויות השונות; אכילה כפייתית, אכילה לילית, אנורקסיה, בולמיה ודפוסי אכילה לא תקינים. לרוב דיאטנית להפרעות אכילה מתמחה בגישות פסיכולוגיות לאכילה אינטואטיבית מבוססת הקשבה, ופירוק דפוסי חשיבה. 

סוכרת, מחלות לב ולחץ דם גבוה– תזונה נכונה במצבים אלו יכולה להפחית משמעותית את הסיכונים ואף להמנע מהם. הדיאטנית תתאים את התזונה למדדים הקיימים, לערכי הסוכר, הכולסטרול ולחץ הדם, במטרה לייצר ולשמר מצב של איזון. 

תזונת תינוקות, ילדים ונוער– ייעוץ תזונתי מסוג זה שם את הדגש על הרגלי אכילה נכונה עבור המשפחה כולה. דיאטנית המתמחה בתזונה זו מלווה ומדריכה את המשפחה לאכילה מאוזנת ומבוקרת. המפגשים יכולים לעשות בנוכחות הילד או בלעדיו, כאשר ההמלצה היא לשלב את הילד בטיפול כאשר הוא בן 10 לפחות ובוחר להצטרף מיוזמתו. 

טבעונות, צמחונות ושינוי הרגלי אכילה– הדיאטנית תכוון אותך אל עבר אכילה מגוונת ועשירה על טהרת הבריאות ושפע מן הטבע. תזונה צמחית יכולה להיות מועילה מאוד אך נדרש סיוע דיאטני בשביל לדייק אותה ולהפוך אותה לאפקטיבית ועשירה מבלי לייצר חסרים תזונתיים. 

נשים, הריון ופריון– בשנים האחרונות, יותר ויותר מחקרים מצביעים על הקשר בין תזונת האם במהלך ההריון להשפעה על בריאות העובר. הריון הוא תהליך מיוחד ומורכב, ותזונה היא חלק חשוב ב”תהליך הייצור” של התינוק. הפיכת התהליך למבוקר ומבוסס ידע בעזרת דיאטנית המתמחה בהריון ופריון זה חשוב מאד, בעיקר בקרב ציבור הנשים הטבעוניות/צמחוניות או בעלות רגישיות מסוימות. 

נשמע ממש טוב! איך מתקדמים?

עכשיו נשאר להחליט שהולכים על זה ובגדול! התחילו מעצמכם, בלבחור בכם. 

סיפוק הוא תוצר של עבודה קשה, והדרך היחידה ללמוד לעשות משהו- היא על ידי לעשותו. 

טילבורד דה שארדיי פעם אמר “יבוא היום, לאחר שנרתום את החלל, את הגלים, את כוח המשיכה, שבו נרתום את האנרגיות של האהבה. ומאותו יום, בפעם השניה בהיסטוריה של היקום, נגלה את האש.” הבחירה בשינוי היא בחירה אוהבת. בוער בכם לגלות עוד?  לחצו כאן לקבלת יעוץ חינם.

זקוק/ה לעזרה? לחצ/י כאן לצ׳אט חי עם צוות תמיכה של הומדיאט!